torstai 29. toukokuuta 2014

"Ns. Hiitola-sukat"

Edit 26.3.2023  
Jättäydyn suosiolla sivuun näiden sukkien nimeämiskeskustelusta. Toimin alun perin ohjeen laatineen henkilön toiveen mukaan ja kerroin käyttäneeni ohjetta. Koska minun postaukseen on edelleen tullut komentteja sukkien nimestä, niin laitoin tämän postauksen otsikon hipsuihin. Alkuperäisohje on passelimpi paikka käydä keskustelua nimeämisestä.  Blogini on lepotilassa, joten kommentteihin en juurikaan vastaile.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Satuin haeskelemaan tietoa Hiitolasta, kun kuulin, että siskoni pojan vaimon äidinpuoleiset sukujuuret ovat Hiitolassa luovutetussa Karjalassa. Samalta paikkakunnalta on syntyjään myös kirjailija Eeva Kilpi.

Netistä sattui löytymään Hiitola-sukkien ohje, jota ajettelin kokeilla. Minulla ei sattunut olemaan kotona muuta lankaa kuin 7 veljestä. Varteen laitoin ohjeen mukaan 14 silmukkaa puikoille, kun en ruvennut miettimään, miten mallia olisi pitänyt muuttaa muulle silmukkaluvulle. Teräosassa vähensin silmukoita.



Kuka nämä perinnesukat sitten saa? No siskoni miniä tietenkin.

7 kommenttia:

  1. Sievän näköiset sukat. Kelpaa nuo laittaa jalkaan ja jalka saappaaseen, kun lähtee marjametsälle. Villasukka on lämmin lanja.

    VastaaPoista
  2. Kaunis kuvio sinun perinne sukissa, oli helppo malli neuloa.

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos ilmoituksesta. Hienot sukat olet saanut tehtyä. Mukavaa, että edesmenneen äitini selvittämä ohje on käytössä :)

    VastaaPoista
  4. Kiitos kaikille kommenteista! t. Piri

    VastaaPoista
  5. Ainako vaan netis pyörii tuo väärä ohje. :( Oikea ohje: http://www.ravelry.com/patterns/library/hiitolan-sukat

    VastaaPoista
  6. Rattu hyvä, ei ole aihetta pahastua, jos nyt satuin tekemään kolme vuotta sitten "väärällä" ohjeella Hiitola-sukat. Minä en ole ohjetta sinne laittanut.

    Pariin kirjaan viittaa tuo antamasi ohjelinkki.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tiedän kyllä . . . olen pahoillani heidän puolestaan, jotka ovat tehneet sukat sillä ohjeella ja luulleet tehneensä Hiitola-sukat. Nuo sinun tekemäsi sukat ovat perinnesukkia, joita kutsutaan nimellä Koukkukaira-, Koukkuraita- tai Polveke- ta Siksak- sukat. Tuo malli on kulkeutunut Suomeen 1800-luvulla ja sitä ainakin meillä päin on kudottu siitä lähtien ja yhä vielä. Siitä on monia eri variaatioita. Mutta Hiitolan sukka eroaa tästä merkittävästi, vaikka äkkiä katsoen näyttääkin samalta.

      Poista