tiistai 4. syyskuuta 2012

Mitähän teille kuuluu?

Pitelen kädessäni kansakouluaikaista valokuvaa vuoden 1959 syksyltä. Totta tosiaan kuvan otosta on jo 53 vuotta. Melko tarkkaan, koska tuolloin koulu alkoi syyskuun alussa. Seinillä ei ole vielä piirustuksiakaan, niin alkusyksy on ollut. Tässä toisluokkalaiset Maila-opettajan huomassa. Muistaakseni kirjoitustunti oli lavastettu. Melko iso luokkakoko oli tuolloin. Jollei kukaan ollut poissa koulusta, niin 29 oppilasta on laskujeni mukaan kuvassa. Tästä joukosta ei enää neljännellä luokalla ollut yhdeksää oppilasta. Olivat muuttaneet vanhempineen muualle Suomeen. Ja jäljelle jääneistä pyrki sitten neljännen luokan jälkeen oppikouluun viisi tyttöä.Yllätyksekseni muistin lähes kaikkin koulukavereideni nimet. Yhden pojan nimeä en saanut mieleeni millään.

Ainoastaan yhden oppilaan perheessä oli auto. Se kertokoon sen ajan elintasosta.

1970-luvulla kuulin, että yksi tytöistä oli tullut raskaaksi 16-vuotiaana. Yksi toinen oli mennyt Saksaan ... punaisten lyhtyjen alle. Yksi pojista oli kuollut varusmiespalveluksen aikaan ... ilmeisesti heittäytyi liikkuvasta junasta.

Internetin avulla sain selville muutama vuosi sitten vieruskaverini osoitteen. Joulukortteja olemme sen jälkeen lähettäneet toisillemme. Muista en tiedä mitään. Niin se elämä menee. Mahdatko arvata, missä minä istun?

6 kommenttia:

 1. Veikkaan, että olet vasemmalla etummaisen pulpetin vasemman puoleinen tyttö.
  Aika jännää, mutta minulla on lähes vastaavanlainen koulukuva alaluokilta. Samanlaiset pulpetit ja kaksi viereikkäin istuttiin.
  Elämä vie meitä eteenpäin niin eri tavoin. Surullisia asioita on luokkatovereillesi sattunut. Omista luokkatovereistani olen yhden tytön kanssa edelleen kanssakäymisissä, ystävyytemme on kestänyt 58 vuotta. Koulukaverit com:n kautta koetin kerran etsiskellä luokkatovereitani, en onnistunut siinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Veikkasit väärin. Istun opettajasta vasemmalle tummassa (tummanpunaisessa) villatakissa keskikäytävällä. Valkoiset kaulukset näkyvät hieman. Pulpeteissa oli vielä omat lokerot mustepulloille.

   Poista
 2. Voi, miten muistorikas kuva. Enpä osaa arvata missä istut.
  Minä menin kouluun syksyllä -49. Vieläkin tulee elävästi mieleen aapinen ja AI-ai, UI-ui. Ja meillä kotona myös kukko muni yöllä tyynyn alle ihanasti tuoksuvia karkkeja. Minun luokalla oli vain 6 oppilasta, joillakin luokilla vähemmänkin. Joitakin kansakoulukavereitani olen tavannut vielä jokunen vuosi sitten. Minulla on pari luokkakuvaa. Ilmeisesti luokkakuvia ei ostettu joka vuosi, vaikka ehkä kuvattiinkin vuosittain.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meitä taidettiin kuvata joka syksy. Mutta kuvausruljanssi oli ihan toista luokkaa kuin nykyään, kun kuvapaketteja tyrkytetään ovista ja ikkunoista.

   Poista
 3. Onpas todella söpö luokkakuva. Mustavalkoisista henkii vahva koulutunnelma.

  VastaaPoista
 4. mehtäsielu13/9/15 20:04

  Kiinnostavaa oli lukea tämä ja katsoa kuvaa. Niin tutunnäköistä vaikka onkin ihan eri oppilaat ja opettaja.

  VastaaPoista